RC zeilen

RC zeilen
RC zeilen is zeilen met een radiografisch bestuurbare modelzeilboot. Dit kan plaatsvinden op plassen, meren of open water. Langs de waterkant staan modelzeilers met radioapparatuur hun zeilboot te besturen. In Nederland zijn verschillende zeilverenigingen opgericht waar modelzeilers recreatief of in wedstrijdverband met elkaar kunnen RC zeilen. Modelzeilen is leuk voor mannen en vrouwen met verschillende achtergronden. Iedereen is welkom en dat maakt deze hobby erg populair. Of het nou winter of zomer is, RC zeilen kan altijd. Het is wel leuker als er meer wind is.

Radiografisch zeilen
Akkrum, Sneek, Nieuwe-Niedorp, Uitgeest en Rotterdam zijn locaties waar wekelijks modelzeilers hun hobby beoefenen. Steeds meer zeilverenigingen en watersportverenigingen gaan binnen hun vereniging RC zeilen als activiteit opnemen. Door het hele land worden er maandelijks wedstrijden georganiseerd of leuke bijeenkomsten om samen deze RC hobby te delen. Het zeilen met radiografische boten gebeurt overigens wereldwijd. Vooral in Australië, Engeland, Amerika en België zijn er veel actieve zeilers.

RC zeilklassen
In Nederland wordt er in 7 zeilklassen gevaren. Modelzeilen is mogelijk in de klassen I.O.M, K-Klasse, Laser, M-Klasse (Marbelhead), Micro Magic, RG65 en DF95. Tot de RG65 klasse behoren de Affinity en Joysway Dragonforce 65. Voor wedstrijd deelname is het registreren van een zeilnummer vereist. In de DF95 klasse is deelname mogelijk met de Joysway DragonFlite 95. Ook hiervoor is een zeilnummer aanvragen verplicht.

Radiografisch wedstrijdzeilen
Voor het organiseren van radiografische zeilwedstrijden dient aan een aantal eisen te worden voldaan. Allereerst is er een geschikte zeillocatie nodig. Vervolgens zijn boeien in het water, koffie en toiletten vereist. Is dit geregeld, dan is alleen nog publiciteit nodig om modelzeilers te bereiken. Het is belangrijk dat RC zeilers weten waar en hoe laat de wedstrijdlocatie is. Hoe meer mensen hiervan op de hoogte zijn, des te leuker het vaarplezier!

Radiografische boot kopen
Er zijn online verschillende RC zeilboten verkrijgbaar. De keuze voor een boot hangt voornamelijk af van budget, zeilniveau en de zeilklassen waarin je wilt zeilen. Sinds 2019 is de Joysway Dragonforce 65 V6 het populairste instapmodel onder radiografische zeilers. Deze betaalbare RC zeilboot is een Ready to Run model om op een leuke manier met radiografisch zeilen te beginnen. De DF 65 is een complete en voordelige instapper en onder andere verkrijgbaar bij RadiografischeVoertuigen.nl. Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe versie verkriijgbaar, namelijk de Joysway Dragonforce 65 V7.