RC zeilklassen

RC zeilen wordt steeds populairder. In de afgelopen jaren zijn het aantal modelzeilers met een radiografische zeilboot flink toegenomen. Varen is mogelijk in 7 zeilklassen.

DF95
Voor zeilliefhebbers die zoeken naar een grote RC zeilboot is de Joysway DragonFlite 95 de ideale boot. De DF95 is een high performance competitieve zeilboot met een lengte van bijna 1 meter. De DragonFlite 95 behoorte tot de K-Klasse en de RTR versie is verkrijgbaar voor 419 euro.

I.O.M
De I.O.M ICA is in 2003 opgericht. In meer dan 20 landen zeilen 10.000 zeilliefhebbers met zo’n boot. Bij de IOM-klasse (een meter klasse) heeft een boot weinig restricties voor de romp. Daarentegen kent de tuigage weinig vrijheden. Kenmerkend voor een IOM zijn de zeer goede zeileigenschappen. In deze klasse komen daarom de beste modelzeilers bovendrijven. Deze boot heeft een lengte van 1 meter en een minimaal gewicht van 4 kg.

K-Klasse
De K-Klasse is een eenheidsklasse onder het radiografisch zeilen. Deze klasseorganisatie is in 1992 opgericht en de nadruk ligt op het (wedstrijd)zeilen. Het ontwerp is erop gericht, dat het eenvoudig is op en af te tuigen. Zo zijn het roer en de kiel demonteerbaar. Een K-jacht heeft een zeiloppervlak van bijna 1 meter en een lengte van 1,90 meter. Het totale gewicht is 18,5 kg. Door de omvang van deze boot is het geschikt voor de meeste weersomstandigheden.

Laser
In de Laser klasse is de RC laser de zeilboot. Deze RC zeilboot is op ¼ grootte ontworpen van de originele Laser klasse. Wereldwijd varen in deze eenheidsklasse al bijna 10.000 zeilers. Vooral in Engeland, Amerika en Australië is deze RC-klasse razend populair.

M-Klasse (Marbelhead)
In Nederland wordt de M-Klasse vertegenwoordigd door KOM (Klasse Organisatie Marblehead). Een paar honderd modelzeilers zeilen in de M-Klasse (Marbelhead). Deze boten zijn speciaal gemaakt voor wedstrijdzeilen. Zo’n boot heeft een lengte tussen de 1,27 en 1,29 meter, is uitermate wendbaar en loopt zeer hoog aan de wind voor meer snelheid. De zeilen zijn volledig te trimmen en het maximale zeiloppervlak is 0,5161 m2.

Micro Magic
De Micro Magic van Graupner was anno 2007 de meest populaire RC zeilboot. Het is een goedkoop, klein en zeilklaar model met een lengte van 53,5 cm. Dit complete zeilpakket is makkelijk in elkaar gezet. In Duitsland, Frankrijk, Engeland, Nederland en Spanje beschikken duizenden modelzeilers over een Micro Magic. Een Micro Magic RTR kost rond de 350 euro.

RG65
In de RG65-klasse zijn de Affinity en Joysway Dragonforce 65 de meest voorkomende boten. De Joysway Dragonforce 65 is het goedkoopste en populairste instapmodel van dit moment. Deze RC zeilboot heeft een lengte van 65 cm. Sinds 2018 zijn honderden modelzeilers overgestapt naar de DF 65. Hierdoor zal het aantal leden en wedstrijden in deze zeilklasse de komende jaren toenemen. Een DF 65 V6 RTR is verkrijgbaar voor 240 euro.